Home » Sol. St. Petersburg

Solisten van de Philharmonie van St. Petersburg

Dit ensemble, bestaande uit zes dames en zes heren, wil de heropleving van de Russische sacrale muziek en de volksmuziek ondersteunen. Na zeventig jaar communisme mocht de geweldige rijkdom van geestelijke Russische muziek weer ten gehore worden gebracht. Door het geven van concerten in het buitenland, werkt het koor bewust mee aan de verspreiding van deze muziek.

Het repertoire omvat veel profane muziek vanaf de zestiende tot en met de twintigste eeuw, veelal geraffineerde arrangementen van Russische volksmuziek.

Het ensemble kreeg al snel een grote bekendheid bij het publiek en gaf vele concerten in de beste theaters van Rusland. In 1993 nam het koor deel aan het internationale muziekfestival “De Paleizen van St. Petersburg” waar critici vol lof waren. In april 1995 veroverde het koor goud in de internationale koorwedstrijd van Darmstad (BRD) en in april 1996 behaalde het zilver op het festival van Riva del Garda.

In 2001 ontving dit koor in Spanje en Bulgarije de hoogste onderscheidingen. Tevens werd het koor in december 2001 door het Europees Parlement in Brussel benoemd tot “Ambassadeur van de Europese Cultuur”.
In 1998 organiseerde de stichting “People to People” voor het eerst een concertreis door Nederland en België het was een zeer succesvolle start en vormde de basis voor een jarenlange samenwerking. In 2005 maakte het koor zeer geslaagde tournees door Japan, de Verenigde Staten, de Benelux en Polen.

Het koor heeft een unieke uitstraling en de twaalf zangers en zangeressen zijn allen zeer talentvolle zelfstandige solisten, die op vele plaatsen in de wereld gevraagd worden. Het is Olga Stupneva gelukt deze individuele talenten samen te voegen tot een uniek koor waarvan uitdrukkingskracht, zuiverheid en schoonheid van de stemmen en de virtuoze stemtechniek de toehoorders doen verbijsteren.

Prof. Olga Stupneva

Olga Stupneva werd geboren in 1962 in Perm (Oeral). Na de middelbare school ging zij koordirectie studeren aan het beroemde conservatorium van St. Petersburg. In 1988 studeerde zij met lof af als koordirigente. Op amper 20 jarige leeftijd was zij dirigent van het koor van de beroemde Alexander Newski Kathedraal en werkte daarnaast verscheidene jaren met amateur koren. In 1992 werd ze benoemd als professor aan de muziek faculteit van St. Petersburg. Tevens werd door haar in dat jaar, uit getalenteerde stemmen het koor van “Solisten van de Philharmonie van St. Petersburg” gevormd. Vanaf de eerste optredens raakte het publiek onder de indruk van de uitdrukkingskracht, de schoonheid en de perfectie van de muziek van dit ensemble.

1995 Eerste prijs in Darmstadt (B.R.D) op het korenfestival.
1996 Eerste prijs op het korenfestival in Riva de Garda (Italie)
2001 De grote prijs op het korenfestival in Vittoria (Spanje) en Burgos (Spanje)
2001 Benoemd tot “Ambassadeur van de Europeese Cultuur” door de Europeese Unie
2004 Concertreis door Duitsland met de Duitse primeur van de “Liturgia Domestica” van Alexander Gretschaninov (1864-1956)
2004 Uitreiking van de onderscheiding “Hervorragende Kunstlerin” van de Russische Federatie
2004 Eerste prijs op het Internationale Korenfestival Ruhr “A Cappela”
2005 Officiele culturele ambassadeur van de Russische Federatie op de Expo 2005 in Japan
2005 Officiele vertegenwoordiger van de Stad St. Petersburg op de muziekcultuurdagen in Cork (Ierland)
2006 Eerste prijs op het korenfestival in Barcelona (Spanje) In St. Petersburg ontvangt Olga Stupneva de fel begeerde “Katharina Orde” vanwege haar bijzondere verdienste voor de Russische muziek
2009 Olga Stupneva wordt benoemd tot artistiek directeur van de Philharmonie van St. Petersburg

Sinds de oprichting van dit koor werden vel concertreizen gemaakt in Rusland, Duitsland, Zwitserland, Noorwegen, Spanje, italie, Nederland, Belgie, Polen, Frankrijk, Ierland en Japan. Vele belangrijke optredens en radio- en televisie opnames in Rusland en in het buitenland wisselen elkaar af. Sinds 1997 verzorgt de stichting “People to People” jaarlijks met veel succes concertreizen gedurende de gehele maand december.

Deze site is ontworpen door © Compres Media System Maastricht