Home » Poolse Nachtegalen

Poolse Nachtegalen

Het ensemble is opgericht vlak na de 2de wereldoorlog in 1945 door de beroemde dirigent Jerzy Kurczewski (1924-1995).

De Poolse Nachtegalen hebben meer dan 2200 concerten gegeven in vele landen over de gehele wereld en deelgenomen aan meerdere prestigieuze festivals, opgetreden op beroemde plaatsen zoals Carnegie Hall, The Berlin Philhasmonic, The Vienna Musikverein, The Berliner Dom, Notre Dame in Parijs, Gewandhaus in Leipzig, Santa Cruz Cathedral in Bolivia, Saint Petersburg Philharmonic en Matsumoto Harmony Hall in Japan. Het ensemble heeft vele albums uitgegeven en heeft meegewerkt aan vele wereldpremières van significante meesterstukken van eigentijdse componisten.

Het koor wordt geleid door Jacek Sykulski, componist en dirigent. Hij componeert traditiegetrouw en zet een nieuwe kwaliteit in de wereld van de koormuziek, zoals bijvoorbeeld het introduceren van moderne en originele technieken met stemmen, dirigeert workshops met specialisten, om zo vorm te geven aan originele en natuurlijke geluiden van een knapenkoor. De Poolse Nachtegalen werkt nauw samen met de koorschool, opgericht in 1957, welke jonge knapen studiemogelijkheden biedt. Dit instituut, is in Polen de enige in zijn soort en is te vergelijken met het “Thomanechor-” en de “Wienersängerknaben” school, zodat een constructieve opleidingsbasis voor het ensemble gewaarborgd is.

Het Koor voert traditionele en bestaande meesterstukken uit, waaronder prachtige werken van de 20st en 21st eeuw en filmmuziek. De Poolse Nachtegalen zoekt altijd naar samenwerkingsverbanden met artiesten zoals dirigenten, componisten, orkesten en solisten om zo de grens tussen verschillende stijlen en artistieke richtingen te kunnen verleggen. Dankzij de ambitieuze internationale concerttournees, wordt het koor steeds meer bekend als een nieuwe kwaliteit in de Poolse en Europese Cultuur.

Jacek Sykulski

Componist en koordirigent, geboren in Poznan, Polen 1964. Afgestudeerd in klarinet en composities aan de Jerzy Kurczewski Koorschool en de Academy voor Muziek in Poznan. In 1988, stagejaar in Canada bij de welbekende componist en voor de vierde keer winnaar van de Gemini award, Chistopher Dedrick.

Sykulski was van 1996-2011 dirigent en artistiek directeur van het Academisch koor van de Adam Mickiewicz Universiteit te Poznan. In 2003 werd hij Directeur van de Poolse Nachtegalen. Tevens heeft hij zijn eigen ensemble “Nova Gaudia”. Deze groepen hebben succesvolle optredens en concerten in de meest prestigieuze en bekende concertzalen en kerken van Europa, Canada, Amerika, Bolivia, China, Taiwan en Japan.

Als componist is hij in 1991 bekend geworden door de inmiddels wereldberoemde hymne “Abba Ojcze”, welke hij voor de zesde Wereldjongerendag in Canada gecomponeerd heeft. Dit werk wordt in vele talen gezongen en behoort thans tot de bekendste religieuze Poolse liederen. In 2000, won het Academisch koor van de Universiteit van Poznan de “Giovanni Pierluigi da Palestrina” Koor competitie in Rome, waarbij ze de première van het door Jacek Sykulski gecomponeerde “Kyrie” opvoerden.

Sykulski heeft ook meerdere gedenkwaardige composities opgevoerd tijdens significante historische evenementen in steden over de gehele wereld. “Peace Meditation” en ‘Dance in the Fire”, beide werken werden geschreven voor de eerste herdenkingsdag aan de aanslagen van 11 september en werden opgevoerd op Ground Zero in New York. “Voices from the Past”, geschreven voor de 60ste herdenking van de opstand in het getto van Waschau, waren het hoogtepunt van de herdenkingsdienst in het Berlijnse “Haus des Rundfunks” in 2003. Een jaar later werd “The Mass of St. Hyacinth” opgevoerd in Krakow, Polen ter herdenking aan de General Chapter van de Orde der Domincanen.

In 2005 componeerde Sykulski muziek voor een documentaire over Paus Johannus Paulus II en in 2006 werd hij door de President van Poznan uitgenodigd om een liturgie te schrijven met de titel “Missa 1956”, ter ere van de 50st verjaardag van de “juni opstand” te Poznan. Zijn “Oratorium Gietrzwaldzkie” voor solisten, koor en orkest, geschreven in 2006 was op uitnodiging van de Burgemeester van Olsztyn om de 130st verjaardag van de Maria verschijning te herdenken in het kleine stadje Gietrzwald in Polen.

Zijn “Media Vita” voor orkest en koor werd geschreven voor de “Fanfare Kunst en Vriendschap” uit Wittem om uit te voeren tijdens het Wereld Muziek Concours in Kerkrade, Nederland. Sykulski’s composities en muzikale stukken worden erg gewaardeerd door muziekcritici en muziek aanbidders. Opnames en optreden van zijn composities zijn in vele landen uitgezonden op radio en tv.

In zijn muziek, experimenteert Sykulski constant met innovatieve en creatieve vormen van expressies en zet nieuwe trends in de internationale koormuziek.

Klik op onderstaande links voor een impressie.

Poznan Boys’ Choir / Poznański Chór Chłopięcy – Domine, Henri Seroka

Poznan Boys’ Choir / Poznański Chór Chłopięcy – Stabat Mater, Henri Seroka

Poznan Boys’ Choir / Poznański Chór Chłopięcy – Parce mihi, Cristobal de Morales

W żłobie leży – Poznański Chór Chłopięcy / Poznań Boys’ Choir

A este sol peregrino – Poznan Boys’ Choir

Annua Gaudia – Poznan Boys’ Choir

Deze site is ontworpen door © Compres Media System Maastricht