Home » In Memoriam

In Memoriam – Joost Meijer –

Oprichter stichting ‘People to People’

Op 3 Oktober 2010 overleed de oprichter van Stichting ‘People to People’ Joost Meijer. Hieronder de toespraak van een van onze vaste contractanten:

Toespraak Jef Brouwers tijdens herdenkingsconcert Wittem 14, 15, 16 december 2010
“Gek toch, hoe het vernemen van een slecht bericht je soms meteen aan dingen van vroeger laat herinneren. Als kind zat ik ooit op een school waar je als rapport niet alleen een puntenlijst kreeg, maar ook enkele goedbedoelde adviezen over je gedrag. Ik heb één rapport bewaard, omdat er zo’n prachtig advies bij stond geschreven: Jefke, niet te nieuwsgierig zijn.

Ik moest op 3 oktober jl. meteen aan die opmerking denken toen ik het bericht kreeg dat Joost Meijer was overleden. Je kunt over Joost immers van alles denken en zeggen, en dat is op zijn uitvaartdienst ook in geuren en kleuren gedaan, maar één ding is zeker op hem van toepassing geweest: Joost was, in de goede zin van het woord, nieuwsgierig, altijd op zoek naar antwoorden op de meest uiteenlopende vragen. Of het nou ging om de techniek van apparaten, over bouwtechnische zaken, over vernieuwing in het onderwijs; Joost Meijer was van het type dat graag zoveel mogelijk over zoveel mogelijk dingen wilde weten. In vrijwel elk gesprek dat je met hem voerde kwam op enig moment wel die vraag: hoe zit dat dan nou precies?

Vandaag herdenken wij hier kort Joost Meijer vanwege zijn inzet, zijn verdiensten en zijn liefde voor de muziek. En dan met name voor de muziek uit Oost-Europese landen. Toen hij eenmaal gegrepen was door de koorklanken uit vooral Polen en Rusland kwam dat nieuwsgierig trekje van hem ook hier helemaal tot uiting. Joost wilde alles weten over het klankidioom en de toonzetting van die bijzondere muziek. Hij ging zelf luisteren in die landen, legde er contacten met dirigenten en koren, en hij wist al snel: muzikaal gezien is dát mijn grote liefde. Gelukkig deelde hij die liefde met vele anderen. Als dirigent bracht hij zijn koren in aanraking met de wondere wereld van de Oost-Europese koormuziek. En vervolgens zorgde hij met zijn stichting ‘People to People’ ervoor dat nog veel méér mensen die prachtige muziek konden ontdekken.

Joost Meijer heeft er met ‘People to People’ voor gezorgd dat topkoren als het Solistenkoor van St. Petersburg, het befaamde mannenkoor van de Swesnikov-akademie uit Moskou, de Poolse Nachtegalen en het Universiteitskoor van Poznan regelmatig te horen waren in onze contreien. Het heeft deze regio bijzondere, soms onvergetelijke muziekavonden opgeleverd.

Het effectieve werk van ‘People to People’ werd feitelijk gedaan door Joost en zijn kompaan en beste vriend Jan van Velsen. Ik ben blij vanavond te kunnen meedelen dan Jan, samen met Tilo Meijer, de zoon van Joost, het werk van ‘People to People’ graag wil voortzetten. “Het was zijn leven, die muziek”, zei Tilo gisteren nog tegen me. “Het leven mag dan wel eindig zijn, maar die muziek laten we wél voortleven.” Wij, en dan spreek ik zeker ook namens andere concertorganisatoren, zullen jullie daarbij zoveel mogelijk helpen.

Natuurlijk missen we Joost vanavond. Ik zie hem hier zó voor me zitten: glimlach op het gezicht, en een vraag op zijn gezicht: wat voor moois gaan jullie me vanavond weer laten horen? En achter die ogen cirkelen op dat moment wellicht nog duizend andere vragen rond, want nieuwsgierig bleef hij tot op zijn laatste dag. Ik weet eigenlijk wel zeker dat ook Joost vroeger weleens een rapport heeft gehad met de opmerking: Joosje, niet te nieuwsgierig zijn!

De emoties liepen afgelopen donderdag hoog op toen in Weese het vliegtuig landde met aan boord het koor uit Petersburg. Dit keer wás Joost er niet om Olga en haar solisten te ontvangen. Dat zorgde voor veel tranen en toen al kon je voorvoelen dat Olga er alles aan zou doen om hier deze week in Wittem het beste van het beste uit haar koor te halen.  Bovendien nam ze enkele Requiems op in het programma voor vanavond. Als een terecht eerbetoon aan Joost Meijer, een man wiens naam wij met veel respect zullen blijven uitspreken.

Ter afsluiting van het eerste deel van dit concert hoort u nu deze twee Requiems… Ik zou willen vragen om niet te applaudisseren tussen deze twee nummers. De uitvoering van beide werken draagt het koor vanavond graag op in dierbare herinnering aan Joost Meijer, een man die de muziek liefhad!”

Deze site is ontworpen door © Compres Media System Maastricht